Vácott.hu

a Dunakanyar hírgyűjtője
A váciak karácsonyi „ajándéka” Rétváriéktól

Szertefoszlik a kórház felújítását is tartalmazó költségvetési sor

Öt és fél éve döntött Rétvári Bence kormánya a Pest Megyei, így a váci egészségügyi intézményrendszer fejlesztéséről, de a váci kórházat és a rendelőintézetet érintő beruházás kapcsán még egy kapavágás sem történt.

Karácsony előtt szinte teljes egészében elvette Rétvári kormánya a jövőre ilyen célra szánt összeget. Erről a Portfolio.hu számol be azt írva, hogy – a váci Jávorszky Ödön Kórház felújítását is magában foglaló – Egészséges Budapest Program szinte teljes jövő évi keretét törölte a kormány. Mint írják, mindezt annak a megszorító csomag részeként vették el Orbánék, amelyben 775 milliárd (!) forint megítélt támogatás, fejlesztés költségvetési sorát csökkentették brutálisan.

Rétváriék váci embereket is hátrányosan érintő karácsonyi „ajándéka” kapcsán az RTL Híradó megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), amelynek miniszterhelyettesi feladatait ellátó államtitkára éppen Rétvári Bence. A kapott válaszban az EMMI elismerte, hogy az Egészséges Budapest Program fejlesztései – így a váci kórházi projekt is – „átütemezésre kerülnek”.

Továbbra sem tudni, hogy mikor újulhat meg a váci kórház.

Orbánék négy évvel ezelőtt hoztak konkrét döntést a helyieket és a környékbelieket kiszolgáló intézmény 5 milliárdos felújításáról, amit lelkendezve jelentett be Rétvári Bence parlamenti képviselő 2018-as választási kampánya előtt a váci kórház ősszdolgozói értekezletén. Ekkor még egy új rendelőintézet építéséről is szó volt.

Azonban a fideszes képviselőnek és egészségügyi minisztériumának öt és fél év is kevés volt arra, hogy az első kapavágást összehozzák. A Fidesznek, Rétvári Bencének, az Orbán kormányoknak az elmúlt tizenkét év (három választási ciklusnyi idő) kevés volt arra, hogy a közel kétszázezer ember ellátását biztosító váci kórház jelentős rekonstrukcióját befejezze, valamint az új rendelőintézet építésébe belekezdjen.

Azonban Rétvári Bence kormányának pénzelvonó döntése nem csak a váci kórház rekonstrukcióját hátráltathatja, hanem a váciakat ellátó más intézmények fejlesztése is lelassulhat. Így a Gottsegen Intézet, továbbá a környékünkön élők szemészeti és más osztályos ellátását biztosító kistarcsai Flór Ferenc Kórház fejlesztésével is gond lehet. Az utóbbi a váciak kardiológiai ellátásában is jelentős szerepet visel, hiszen a Jávorszky kardiológiai osztályán a szakorvosok száma már csak töredéke az évekkel ezelőttinek.