Vácott.hu

a Dunakanyar hírgyűjtője
Gyanús folyamatok zajlanak az ,,Ország zebrája” szavazáson

Ahogy arról néhány napja is írtunk, Vác város is részt vesz az Ország zebrája szavazáson, amely során egy okoszebrával gazdagodik a nyertes település.

Vác sokáig fej-fej mellett haladt a szavazáson Ózddal, erről a SafeCross okoszebra oldal is megosztott egy bejegyzést Facebookon, tegnap.

Innentől érdekessé vált a szavazás. Tegnap délután, néhány óra alatt 20000(!) szavazatot kapott az ózdi helyszín. Ez azt jelenti, hogy Ózd lakosságának kétharmada rövid időn belül szavazatot adott le a városára, úgy, hogy a kiírás szerint mindenki csak egyszer szavazhat. Tekintve, hogy ez meglehetősen életszerűtlennek tűnik, a Facebook-csoportokban többen is a szavazás informatikusokkal történő meghekkeléséről beszélnek.

Ma reggel már elérte Ózd az 54 ezer szavazatot, majd néhány órával később ez lecsökkent 50500-ra, hiába érkezett további több ezer szavazat. Eközben Vác és Kecskemét szavazat száma is csökkent, teljesen érthetetlen módon.

Hiába érkeznek folyamatosan a szavazatok, a települések melletti számok folyamatosan csökkennek.(Kép: Váci Élet csoport)

Egyébként, nem ez az első probléma a szavazás során. Múlt hétvégén 12 órán keresztül nem lehetett megnyitni az oldalt, illetve, hosszú órákon keresztül nem frissültek az eredmények. Valószínűleg ezért is hosszabbították meg az eredetileg tervezett határidőt 6 nappal, amely miatt többen is felháborodásuknak adtak hangot az említett települések Facebookon-csoportjaiban.

A szervezők helyében a legtisztességesebb eljárás az lenne, ha a szavazatokat le tudnák szűrni IP-címek szerint, és valóban az a település nyerné meg a pályázatot, amelyre a legtöbb ember szavazott. Ennek hiányában aligha lehet jó szájízzel győztest hirdetni.