Vácott.hu

a Dunakanyar hírgyűjtője
Fördős Attila szüntette meg a tanösvény támogatását, de pártja az önkormányzatra hárítaná a felelősséget

Saját politikai közösségük hibáját tolná az új városvezetésre a KDNP: egyik emberük hanyagságáért a regnáló városvezetést hibáztatják. Rétvári Bence pártjának kezdeményezéséről a tagtársukhoz köthető oldalon számoltak be: a KDNP gyűjtést indított az ártéri tanösvény rendbe tételére. Ez önmagában még nem is lenne probléma, csakhogy mind az országot, mind a várost 9 éven keresztül a KDNP és a Fidesz irányította, 2019-re pedig már lepusztult állapotban volt a tanösvény. Ráadásul a szerkezetet fenntartó alapítvány elnöke is a Fidesz-KDNP aktivistája volt.
Az állami és önkormányzati pénzcsapok elzárását bizonyítja az is, hogy Fördős Attila polgármesterségének két utolsó évében egy fillért sem adott a város a tanösvényt fenntartó Göncöl Alapítványnak ilyen célra. A hozzáállásnak, valamint állami és önkormányzati források nullára csökkentésének meg is lett az eredménye: az új városvezetés megválasztásakor már nem csak babakocsival, hanem anélkül is alig volt biztonságosan járható az állami területen lévő tanösvény.

Korábban a Váci Hírnök azt írta: az új önkormányzat folyamatosan próbált egyeztetni a tanösvény tulajdonosával, a Göncöl Alapítvánnyal a terület rendbe tételéről, azonban az alapítvány vezetőjével az érdemi egyeztetésig nem sikerült eljutni.
Göncöl Alapítvány: az önkormányzatnak most nincs beleszólása
Még a Göncöl Alapítványt vezető Kiszel Vilmos is elismerte később, a Göncöl Alapítvány használatában levő vendégház Facebook-oldalán, hogy a jelenlegi vezetésnek semmi köze nincs a tanösvényen kialakult állapotokhoz, arra is felhívta a figyelmet, hogy jogszerűtlen minden kezdeményezés, amit a város a látványosság rendbe tétele érdekében indított.

Az önkormányzati lap januári írásából kiderül: a Göncöl Alapítványnak 2005-ben adott hozzájárulást az állam, ez alapján kell kezelniük és fenntartaniuk a tanösvényt. A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság dokumentuma rögzíti: „Az alapítvány elvégzi az ártéri erdő rendszeres takarítását, gyommentesítését, vízfolyásainak akadálymentesítését.” A vízügyi igazgatóság a dokumentumban azt is leszögezte, hogy a természeti károkból eredő károsodásokért nem tartoznak felelősséggel, azaz nem az ő feladatuk helyreállítani a vízmozgás miatt megrongálódott elemeket.
A KDNP-hez köthető vezetésű alapítvány az évek során több millió forintot kapott az akkor KDNP-s vezetésű önkormányzattól, részben a tanösvény fenntartására.