Vácott.hu

a Dunakanyar hírgyűjtője
Menni, vagy nem menni?

A közösségi oldalakon napok óta szinte csak az április 19-ei iskola – és óvodanyitásról lehet olvasni. A szülőkben forrnak az indulatok, senki nem tudja, mi lenne a megfelelő döntés, melyik kezébe harapjon.  

Vannak akik, már nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak, de a napi halálozási számok mellett, nem szívesen engedik vissza gyermekeiket.

Vannak, akiknek lenne lehetősége megoldani az online tanulást, de a naponta változó szabályok miatt ez szinte lehetelen vállalkozás.  

A helyzet most úgy néz ki, hogy a már beoltott, de teljes védettséget még nem szerző pedagógus találkozik a teljesen védetlen tanulóval. Mindez pont annál a korosztálynál, ahol a személyes érintkezés, még sokkal gyakoribb, mint a idősebbeknél.  

De mit is tehet a szülő, ha nem akarja iskolába engedni a gyermekét?    

Sokak számára megnyugtató volt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentése, miszerint az iskola vezetésétől kérvényezhető a hiányzás igazolása.

Pár nap múlva ellepték a Facebook-ot a kétségbeesett szülők levelei, amelyben arról számoltak be,  nemhogy nem engedélyezte az igazgató a hiányzást, hanem szinte megfenyegette őket, hogy ne is próbálkozzanak ezzel a lehetőséggel élni.

A legnagyobb probléma, hogy nincs egységes szabályozás, tankerületeként változnak az utasítások. Csak néhány értelmezhetetlen példa:


a digitális oktatás megszűnik alsó tagozaton, így a hibrid oktatás nem lehetséges, sőt jogszabályba ütköző. Több tankerület megtiltotta, hogy az iskola digitális segítséget adjon a szülőknek

– ha az osztály 25/50/75% hiányzik, akkor rendkivüli szünetet kell elrendelni. A rendkivüli szünet esetén elmaradó napokat, a tanév július 7-éig történő meghosszabításával kell pótolni.

Ezzel ellentétben van olyan iskola, ahol ha egy gyerek is bent van, meg kell tartani az órákat.

– a szülő által otthon tartott gyerek, akkor sem osztályozható, ha a feladatait megoldja, és visszaküldi, mert hiányzónak számít.

– ha a hiányzás eléri a 250 órát, akkor osztályozó vizsgát kell tennie a tanulónak. Ez minden iskolánál egységes rendelkezés, pedig a jelenlegi helyzetben eltekinthetnének tőle.   

Összefoglalva, vagy otthon tartjuk a gyerekünket- ha másképp nem megy , ” szerzünk” neki orvosi igazolást- vagy visszaengedjük és reménykedünk, hogy egészségesen megússzuk ezt a másfél hónapot. 

Önök, hogy döntenek?