Vácott.hu

a Dunakanyar hírgyűjtője
Elképesztő játékot mutatott Bukovszky Anna, a váci NKSE kapusa

Női kézilabda NB I, 14. forduló: Váci NKSE – FTC-Rail Cargo Hungaria 25-29 (12-17).

Szerdán megkezdődött az immár követhetetlen lebonyolítással zajló élvonalbeli női kézilabda bajnokság második köre. A papírformának megfelelően a vendég zöld-fehérek elvitték a pontokat: Váci NKSE – FTC-Rail Cargo Hungaria 25-29 (12-17).

Aligha volt korábban olyan a hazai NB I-es kézilabda pontvadászatban, hogy november első szerdáján immár a bajnokság második körének első meccsét rendezték volna. Olyan meg biztosan nem fordult még elő, hogy a 14. fordulóban aktuális összecsapás előtt az egyik csapatnak nyolc, a másiknak mindössze három (!) lejátszott mérkőzése volt a bajnokság első feléből.

Ez természetesen a koronavírus-járvány miatti helyzet, amely a mára tervezett hét NB I-es női bajnoki meccsből öt elhalasztását is eredményezte. Szerencsére megrendezhették a váci találkozót, melyet megelőzően a mieink közel hat hete léphettek pályára tétmeccsen utoljára a váci sportcsarnokban, a Fradi számára pedig szeptember közepe óta ez volt az első NB I-es mérkőzés. Azóta sajnos műtét miatt a váciaknál kiesett Grosch Vivien és Kuczora Csenge, míg Lakatos Rita vállsérülése után már vállalhatta a játékot.

A mától érvényes kormánykorlátozások miatt a csarnokba csak a bérlettel rendelkezőket engedték be. Csapatunk élvonalbeli pályafutásának leggyérebb számú hazai közönsége a kezdés után azt láthatta, hogy míg a vendégek egy játékost váltottak védekezésből támadásba menet, a mieink változatlan hetessel vették fel a harcot. Bár büntetőből a váciak szereztek előnyt, ám mivel az első akciógólunkra közel 8 percet kellett várni, a Fradi átvette a vezetést és ki sem adta a kezéből a folytatásban sem.

A meccs első perceiben a hosszú lefolyású támadásokból kevés gól született. Már ekkor látszott, hogy igen szűk lehet a hazai góltermelés átlövésekből. A túloldalon viszont a jobbszélső Antje Malestein csapata első 8 találatából ötöt vállalt. És mivel a zöld-fehérek kapusa, Janurik Kinga remekelt, előbb 3-4, majd a szünetet megelőzően már 5-6 gólos fórba került az FTC. Az első félidő sok cserét hozott, az edzők bátran kísérleteztek a különböző taktikai felállásokkal, a mieink például – váltakozó sikerrel – a kétbeállós, 7 a 6 elleni támadásszövéssel.

A pihenőt követően a hazai kapuba a tehetséges Bukovszky Anna állt, aki 5 perc után szinte megbabonázta az ellenfelet. Sorra hárította a ziccereket és vezérletével csapatunk harmadolta a féltucatos hátrányát (39. perc: 17-19). Kicsit belealudt a Fradi a meccsbe, a mieink pedig fokozatosan vérszemet kapva, innentől szorossá tudták tenni a mérkőzést.

A feljavult hazai védekezés eredményeként nem egy alkalommal az egyenlítésért is támadhattunk, ám mindig hiányzott egy kis plusz – például egy gólerős átlövő… – ahhoz, hogy igazán megszeppenjen az ellenfél. A záró öt perc a sokat rontó vendégek minimális (24-25) előnyével indult, majd Háfra Noémi vette hátára a fővárosiakat és bombatalálataival végleg eldöntötte a pontok sorsát.

Összességében a váci edzőértékelése tökéletesen fedi a látottakat: még egy kis plusz (tán éppen egy „Kácsornyi”) hiányzott a meglepetéshez, de mutatott teljesítménye és lelkesedése okán mindenképpen dicséretet érdemel csapatunk.

A mai meccs egyébként – ha a járványhelyzet engedi – egy sűrített bajnoki program nyitánya volt a Vác számára. A tervek szerint ugyanis a mieink november 7-én szombaton 18 órától zártkapus bajnokira utaznak az MTK-hoz, majd november 11-én szerdán szintén este hattól a székesfehérváriakat fogadják.

A mai bajnoki magánjegyzőkönyve:

Női kézilabda NB I, 14. forduló

VÁCI NKSE – FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 25-29 (12-17)

Vác, 150 néző. V: Fekete Tamás, Tóth Dávid.

Kiállítások: 8 perc, ill. 6 perc. Hétméteresek: 4/3, ill. 2/1

Az eredmény alakulása. 8. perc: 2-4. 18. p.: 7-11. 24. p.: 9-15. 39.p.: 17-19. 47. p.: 20-21. 55. p.: 24-25.   

VÁC: 5 Triffa Ágnes – 7 DIÓSZEGI NIKOLETT 6, 6 HÁMORI KONSZUÉLA 4, 5 Helembai Fanny 1, 5 Lakatos Rita 2, 4 Kácsor Gréta 3 (1), 4 Szanja Radoszavljevics 2

Csere: 8 BUKOVSZKY ANNA (kapus), 4 Szabó Laura 2 (2), – Aron Andrea 1, – Bárdy Noémi 1, 6 Szondi Zsófia 3

Edző: Szilágyi Zoltán

FTC: JANURIK 1 – MALESTEIN 7 (1), Stolle 2, Behnke 3, Csiszár-Szekeres, Kovacsics 3, Schatzl Nadine 5

Csere: Bíró B. (kapus), Bölk 1, Klujber 3, Háfra N. 4, Tóth N., Pásztor N., Kovács Anett, Kisfaludy

Edző: Elek Gábor

Szilágyi Zoltán: – Talán egy kicsivel több extra teljesítménnyel és eredményesebb átlövőjátékkal a fordulópontokból mi jöttünk volna ki jobban és akkor egy ilyen kvalitású ellenféllel szemben is pontot tudtunk volna szerezni. A védekezésünk bizonyos időszakokban jó volt, a második félidőben Bukovszky Anna bravúrosan védett. Kár, hogy a lehetőségeinkkel rosszul sáfárkodtunk.

Elek Gábor: – Már évek óta hasonló típusú küzdelmes meccseket játszunk Vácon. Az első félidőben jól hajtottuk végre az elképzeléseinket, de a szünet után – bár készültünk rá – megzavarta a csapatot a hazaiak lassító taktikája. Ekkor ritmustalanul kézilabdáztunk és sok helyzetet is elrontottunk.

(kagye.gportal.hu)