Vácott.hu

a Dunakanyar hírgyűjtője
Zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben pénteken

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése alapján pénteken Magyarország legnagyobb részén, közte Pest megyében is várható zivatar. A tájékoztatás szerint az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Zivatar érkezhet Vácra is.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.08.14. péntek éjfélig

Csütörtök délutántól, de jobb eséllyel és nagyobb számban inkább csak az esti óráktól nyugat felől a Dunántúlon zivatarok kialakulása várható. Az előbb az Alpokalján, Kisalföldön megjelenő zivatarok késő estétől már a Dunántúl nagyobb részére is átterjedhetnek. (Este kisebb eséllyel az Északi-középhegység térségében is előfordulhat zivatar.) Pénteken az északkeleti területeket leszámítva több helyen fordulhat elő zivatar, azonban északkeleten sem teljesen kizárt zivatar kialakulása.

A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (~30 mm, esetleg 40-50 mm feletti csapadék), jégeső és viharos szél (~60-80 km/h) társul. Főként a ma késő esti órákban délnyugaton esély van heves zivatarra is (melyben a széllökések meghaladhatják a 80 km/h-t).

A napi középhőmérséklet ma északnyugaton 25 fok fölött alakulhat, míg az ország döntő részén kevéssel 25 fok alatt marad.

2020.08.13. 09:56 Országos Meteorológiai Szolgálat