Vácott.hu

a Dunakanyar hírgyűjtője
Szúnyoginvázió: azonnali segítséget kérnek a belügyminisztertől a Dunakanyar településeinek polgármesterei

Nemcsak a helyiek, de már a turisták számára elviselhetetlen lett a szúnyoginvázió a Dunakanyarban. Több település polgármestere levélben kér segítséget a belügyminisztertől, mert az eddig alkalmazott biológiai irtás nem jár sikerrel a térségben.

Budakalász, Leányfalu, Óbuda, Pomáz és Szentendre polgármesterei közös levélben  gyors és hatékony beavatkozást kértek az egyre elviselhetetlenebb dunakanyari szúnyoginvázió miatt  Pintér Sándor belügyminisztertől és a szúnyoggyérítésért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjétől. 

A polgármesterek jelezték, hogy a vérszívók nem csupán a késő délutáni és esti órákban, hanem már napközben is ellehetetlenítik itt élőknek a szabadban való tartózkodást.

A településvezetők szerint a térségben a turizmus meghatározó bevételi forrást jelent, amelyet eddig a járványhelyzet hozott nagyon nehéz helyzetbe, most pedig a szúnyogok miatt maradnak el a vendégek.

Mivel a mindenki által preferált biológiai gyérítés a tapasztalatok alapján nem volt elég hatékony, azt kérték, hogy a Tisza menti településekhez hasonlóan mielőbb végezzék el a légi-kémiai védekezést a dunakanyari településeken is, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemrég ideiglenesen engedélyezte a légi-kémiai szúnyogirtást.

(budapestkornyeke.hu)